Tips van Nathalie

De liefde voor verhalen heb ik van mijn mama meegekregen. Marc De Bel, Karel Verleyen en Anthony Horowitz behoorden tot mijn favoriete schrijvers. De bibliotheek was een plaats om nog vele andere schrijvers te ontdekken. Ik keek op naar de bibliothecaris van de plaatselijke bib in Melle, die mij steevast met plezier stapels boeken meegaf naar huis waar ik ze een voor een verslond. 

Jaren later werk ik zelf in een bibliotheek en de liefde voor verhalen is gebleven. Helaas lees ik nu wat trager maar minstens met evenveel plezier. Nog steeds hou ik van jeugdboeken maar ook voor een goede portie fantasy leg ik graag mijn werk neer.

Jeugdboeken

Hogwarts

Mijn eerste "leesherinneringen" zijn de boeken van Pinkeltje van de hand van Dick Laan. Als kleine koter had ik al een voorliefde voor sprookjes en fantasiefiguren. Toen ik opgroeide verslond ik alle boeken van Marc De Bel. Maar ook Anthony Horowitz, René Swartenbroeckx, Paul Kustermans, Willy Schuyesmans en Karel Verleyen behoorden tot mijn favorieten. Naast fantasie sprak een vleugje geschiedenis mij ook heel erg aan. 

Ook nu lees ik af en toe een jeugdboek. Er verschijnen echt heel goede jeugdverhalen die zeker de moeite zijn om te lezen. 

Voorlezen

Pluk

Ik ben trotse mama van drie zoons en dus zijn hier ook al heel wat voorleesboeken gepasseerd. Onze absolute topper blijft 'Pluk van de Petteflet' van Annie M.G. Schmidt. Gust (5) geniet met volle teugen van de avonturen van Pluk, Dollie, Aagje en de Stampertjes. Ook al lezen Arthur (11) en Leon (9) zelf toch vinden zij het ook nog wel leuk om voorgelezen te worden. Een kleine selectie ...

Luisterverhalen

geluidshuis

Mijn middelste zoon Leon heeft dyslexie. Lezen gaat daardoor niet altijd even vlot maar hij houdt wel veel van verhalen. Hij maakt gebruik van de Anders Lezen-app om verhalen te beluisteren maar ook de hoorspelen van het Geluidshuis zijn hier favoriet. De luisterverhalen van het Geluidshuis zijn hilarisch en stiekem vind ik ze zelf ook geweldig. 

Geen hoorspel maar zeker de moeite om eens naar te luisteren is de Grote Vriendelijke Podcast. De bedoeling van de Grote Vriendelijke Podcast is kinderboekenliefhebbers op de hoogte te houden en enthousiast te maken voor jeugdliteratuur. 

Fantasy

hobbithuis

Lezen is voor mij ontspannen. Geef mij dan geen zware waargebeurde verhalen. Met een boek wil ik even vluchten en het liefst naar een wereld vol magiërs, draken, trollen en andere magische wezens. Voeg daar nog een vleugje geschiedenis en romantiek aan toe en ik ben vertrokken. 

Informatieve boeken

desem

Als er nog wat tijd overblijft, vind ik het leuk om zelf aan de slag te gaan. Ik vind het fijn om toffe stofjes om te toveren in een kledingstuk voor mijn zoons. Ik hou van de geur van versgebakken brood en ik vind het leuk om de worteltjes te zien groeien in mijn tuin. Verder probeer ik wat milieubewuster te consumeren. Ook hiervoor haal ik heel wat inspiratie uit boeken en tijdschriften.

Film en televisie

benedict cumberbatch

Ook op televisie kijk ik graag naar fantasy maar een spannende, romantische of historische reeks vind ik ook leuk. Mijn collega's lachen mij uit om mijn voorliefde voor de underdog, een van mijn favoriete acteurs is Benedict Cumberbatch. 'Brains is the new sexy' en zeg nu zelf, dat Britse accent is toch goddelijk.

Maar mijn all-time favourite blijft de klassieker 'Grease' uit 1978. De film ligt wat onder vuur maar voor mij blijft het vooral wegsmelten bij het liefdesverhaal van Sandy en Danny en dan luidkeels mee kwelen met de muziek.