Etiketten collectie jeugd

Op zoek naar een leuk boek? Misschien heb je in de catalogus al een boek gevonden dat je aanspreekt? Maar hoe vind je dat boek dan terug op het rek?

Om een boek te vinden op het rek maken we in de bib gebruik van etiketten met bepaalde kleuren en pictogrammen. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen kleuterboeken, fictie (leesboeken) voor de jeugd en non-fictie (weetboeken) voor de jeugd.

Kleuter ZIZO

Kleuter ZIZO is een systeem dat de bibliotheek gebruikt om de boeken voor kinderen van 0-6 jaar op thema te plaatsen. Het systeem wordt zowel voor prentenboeken als voor informatieve boekjes gebruikt. Er zijn 10 hoofdrubrieken, met daaronder een aantal deelrubrieken en groeirubrieken. De hoofdrubrieken zijn:

 1. natuur
 2. wereld
 3. leren
 4. vrije tijd
 5. dagelijks leven
 6. mens-lichaam
 7. gevoelens-gedrag
 8. feesten
 9. avontuur-fantasie
 10. verhalen A-Z
  Voorbeeldetiketten kleuter ZIZO
Kleuter ZIZO

Jeugd fictie

Voorbeeldetiketten jeugd fictie
De leesboeken voor de jeugd worden op leeftijd gerangschikt en alfabetisch op de eerste vier letters van de familienaam van de auteur. Elke leeftijdscategorie heeft een ander kleur. Bovendien worden op de boekjes voor de eerste lezers ook de leesniveaus vermeld. Verder zie je op het etiket welk genre het boek is.

 

Jeugd fictie

Jeugd non-fictie

ZIZO jeugd is een systeem om de informatieve boeken voor de jeugd vanaf 6 jaar op onderwerp te plaatsen. Er zijn twaalf hoofdrubrieken, elk met een eigen kleur, en verschillende subrubrieken.

De hoofdrubrieken zijn:

 1. De Aarde
 2. Weetjes - beroemde personen
 3. Dagelijks leven - samenleving
 4. Wetenschappen - techniek
 5. Verkeer
 6. Taal - Over jeugdliteratuur
 7. Geschiedenis
 8. Geloven - denken
 9. Mens
 10. Landen - volken
 11. Vrije tijd - kunst
 12. Natuur - planten - dieren
Voorbeeldetiketten non-fictie jeugd
Jeugd non-fictie