Corona, ik blijf thuis en ...

... geniet van dingen die ik kan doen nu ik thuis moet blijven.

We verzamelen de komende weken leuke tips om de tijd nuttig en/of aangenaam door te brengen. Heb jij nog een leuk idee voor dit lijstje? Stuur maar door naar bibliotheek@hamme.be.

LEVI LEEST VOOR

Collega Levi leest mét toestemming van auteur Do van Ranst voor uit het boek Niet bang te krijgen!

NUTTIG

 • Grote schoonmaak! Even zonder de praktische boeken uit de bib, maar gelukkig vind je Tante Kaat met haar gouden raad ook online. Gewoon even de rommel op zolder of je kamer opruimen? Kijk dan even naar de tips van Leuke Geit. Sorteer zorgvuldig, maar ga voorlopig niet naar het containerpark. Da's voor later. 
 • Tuinieren. Wie een tuintje heeft, kan dat nu eens extra aandacht geven. Zodra we terug open zijn, kan je bij ons tuinboeken lenen. Maar online vind je ook alle mogelijke snoei- en vermeerdertips. Kijk eens bij Mijn tuin en gebruik deze periode om je tuin eens grondig te herdenken, plantenlijstjes aan te maken, zitplekjes uit te denken, enz.
 • Eindelijk tijd om je tuin om te toveren tot een bijenvriendelijke tuin! Met deze praktische tips is dat een koud kunstje.
 • Breng je administratie op orde. Met deze tips van de overheid weet je meteen welke documenten al lang in de doos voor papieromhaling mochten...
 • Handmade with love: Kruip achter je naaimachine en maak een mondmasker.
 • Wetenschappers roepen onze hulp in! Elke dinsdag kan je hen helpen met het in kaart brengen van COVID-19 door een enquête in te vullen.
 • UGent onderzoekt wat de crisis met een mens doet: hoe ervaar je deze onzekere tijden, hoe gaat het met je mentaal welbevinden? Deze vragenlijst duurt 10 minuutjes en je helpt er de wetenschap mee.
 • Op wandel? Neem een zak mee en verzamel zwerfvuil! Je buurt gaat er mooier uitzien en je krijgt zelf een voldaan gevoel! Een gezonde geest in een gezond lichaam!
 • Niets zo doeltreffend om je hoofd leeg te maken dan yoga. In coronatijden niet meer samen op de mat maar samen voor tablet of smartphone. Virtueel samen ademhalingsoefeningen doen om te ontspannen of de kindhouding om je rug te laten rusten. Aanraders zijn MAF, het YouTube kanaal van Adriene, Cole Chance yoga en Evy Gruyaert. Ook Pilates kan wonderen doen. Daarvoor kan je terecht op The balanced life pilates with Robin Long.
 • Abonneer je op BE-Alert, een gratis alarmeringstool waarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie. Het team van BE-Alert verstuurde al verschillende mailberichten over het coronavirus. Wil jij op de hoogte blijven van alle laatste info, schrijf je dan snel in!
 • Blijf mentaal gezond in coronatijden met deze online interventie. Het helpt je om je kalmer te voelen en te blijven functioneren.
 • Laat ons samen liefde verspreiden in plaats van virussen, laat ons weer dichter bij elkaar komen, elk vanuit ons eigen kot! Op deze leuke raamaffiches kan je je boodschap schrijven. Hang ze aan je raam als je een ander wil helpen, de hulpverleners wil bedanken of gewoon de anderen wat moed wil geven.
 • Voor jongeren die zich eenzaam voelen en problemen hebben thuis bestaat er hulp. AWEL blijft het aanspreekpunt voor hen. Surf naar awel.be of bel gratis 102!
 • Afstand houden, handen wassen, in je elleboog niezen: die tips kennen we onderhand wel. Maar nu is het ook belangrijk om te zorgen voor de nodige rust en routine en we moeten nu meer dan ooit zorg dragen voor elkaar! Met deze tips van het Rode Kruis kan je meteen aan de slag.

LEUK

 • Spelletjes spelen! Haal die gezelschapspelen maar weer boven. Geen huisgenoten in de buurt of woon je alleen? Neem je spel kaarten en speel patience, leg een puzzel of speel leuke online spelletjes zoals scrabble-versies. Zoek eens bij Google play of itunes naar gratis online spelen (bv. Rummikub)
 • Knutselen. Maak leuke wenskaarten voor je familie en vrienden nu je er eindelijk eens tijd voor hebt! Inspiratie genoeg te vinden online. Of kijk in de Pinterestmappen van de bib en ontdek wat je allemaal met oude boeken kan doen. Gaan jouw kids ook graag creatief aan de slag? In deze rare tijden gaan de normale knutsellessen niet door maar juf Marit heeft er iets op gevonden. Check zeker haar website voor tips. Bovendien zit ze elke dag op Facebook klaar om met de kinderen een nieuw knutselwerkje te maken.
 • Babbelen! Bel naar je familie en vrienden! Gebruik Skype, WhatsApp of Facebookchat om elkaar op afstand te kunnen zien. Hou wel de tarieven van je telefoonabonnement in de gaten, bv. wanneer en naar wie bel je gratis?
 • Goed nieuws voor onze jonge bibvriendjes! We zetten onze voorleesactiviteiten voor kinderen verder via de Youtube-pagina Bib Hamme. We beginnen met de verhalenbundel 'Niet bang te krijgen', een uitgave van de Erfgoedcel Land van Dendermonde, met verhalen van Do Van Ranst en illustraties van Wim Finck. Abonneer je op het Youtube-kanaal van de bib Hamme om van alle nieuwe video's op de hoogte te blijven.
 • Luister naar een boek! Op YouTube zijn voorleesfilmpjes terug te vinden. Kijk eens bij Jeugdboekenmaand of zoek naar Voorleesverhaaltjes op YouTube. Voor volwassenen kunnen we Radioboeken aanbevelen. De collectie luisterboeken van de Nederlandse bibliotheken staat nu tijdelijk ook open voor niet-leden. Ook de Erfgoedcel Dendermonde heeft een collectie volksverhalen in lokaal dialect online staan.
 • Games: experimenteer om gratis je eigen games te bouwen met CoSpaces Community
 • Eind januari konden we in de bib nog genieten van een voorstelling rond Roald Dahl, dé ultieme verteller. Je kan een aantal van zijn fantastische kortverhalen beluisteren, waarin eten een cruciale rol speelt.
 • Beluister kortverhalen, gekozen en ingelezen door de mooiste stemmen uit de Vlaamse culturele wereld. Onder meer Jan Decleir, Wim Opbrouck, Joke Devynck, Koen De Bouw, Josse De Pauw,…. lazen hun lievelingskortverhaal in.
 • Bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere maatregelen. Daarom zijn ze eventjes terug: Bart Peeters en Hugo Matthysen, met een nieuwe uitzending van 'Het Leugenpaleis'. Geniet van 'De Itegemse Cronakroniek'!
 • Geraak je niet meer in de zaal, dan komt de zaal tot bij jou. Met deze voorstellingen voor jong en oud ben je even zoet en kom je ontspannen de komende weken door. Gezelschappen, kunst- en cultuurhuizen bundelen hun krachten om jou virtueel te ontroeren en ontspannen. Een opname kan moeilijk tippen aan de magie van een live beleving, maar het zijn speciale tijden.
 • We mogen niet naar het Zwin, maar we kunnen de ooievaars spotten vanuit ons eigen kot!
 • Monumenten bezoeken zal ook voor later zijn, maar waarom bekijk je deze leuke video's over onze mooiste monumenten niet?
 • We kruipen in de teletijdmachine en gaan 75 jaar terug in de tijd ... toen verscheen het eerste avontuur van Rikki en Wiske in de krant. Twee comedians lezen het stripverhaal voor, ze spreken zelf alle stemmetjes in en brengen zo de wereld van Willy Vandersteen tot bij ons.
 • Dimitri Verhulst houdt een coronadagboek bij vanuit la douce France. Hoe beleeft hij de quarantaine onder de Franse zon? Verandert er veel voor de schrijver?
 • 'Mens sana in corpore sano': de Romeinen wisten al hoe belangrijk lichaamsbeweging is voor je mentaal welzijn. Ga op wandel in de buurt, haal een frisse neus en ontdek nieuwe wandelroutes.
 • Speel het Play it Safe Corona preventie game en leer hoe we samen het Corona virus kunnen verslaan!
 • Haal de kaarten maar boven en speel hier al je troeven uit! Ontdek kaartspelletjes van over de hele wereld, die je alleen of met anderen kan spelen.
 • Bloemenpark Keukenhof in Nederland maakt bijna dagelijks een mooie video om jullie zo mee te nemen op bloemenontdekkingstocht. Kijken jullie mee?
 • Virussen zijn besmettelijk, maar... niet alle virussen zijn gevaarlijk! Laat je besmetten door het 'leesvirus'. De overheid lanceert een nagelnieuwe interactieve website die kinderen, jongeren en hun ouders in deze gekke coronatijden warm helpt te maken om te lezen. Er is naast gratis leer- en leesvoer voor jong en oud ook informatie te vinden over digitale leerplatformen. Gebruik de filters om op zoek te gaan naar de info of het materiaal dat het best bij jouw wensen past. Wil je leren of wil je lezen? Of beide? En voor welke leeftijd zoek je geschikt materiaal? Zoek je eerder leestips die aanleunen bij hoe je je voelt? Ook daarop kan je filteren. 
 • Lettervreters en veellezers uit Hamme, opgelet! De bib daagt alle boekenwurmen uit met deze fijne boektitelsquiz! Ga op zoek naar de titels van deze boeken, we laten je binnenkort de oplossingen weten. Veel plezier met  deze   - quiz
 • Van maandag 6 april tot zaterdag 11 april kan je elke avond tussen 20 en 22 uur bellen naar 0800 11 233 en dan krijg je een dichter van wacht te horen. En de namen zijn niet min: je kan onder andere Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert of Maud Vanhauwaert aan de lijn krijgen. Probeer deze poëtische hulplijn eens uit!
 • Heb je literaire ambities? Schrijf mee aan One Moment in Time, een verhaal in tijden van corona. Want, zo wil de legende, in 1606 schreef Shakespeare zijn King Lear tijdens de lockdown door de pest. Schrijfster Saskia De Coster gaf de aanzet, jij kan zorgen voor het vervolg.

LEERRIJK

 • Online spelletjes spelen die leerrijk zijn. Kijk eens in het aanbod van Google play of Itunes. bv. Little Alchemy
 • Leuke, wetenschappelijke filmpjes bekijken die je aandacht verzetten en waar je iets van bij leert zoals V-sauce (367 filmpjes op YouTube, waarvan sommige al ondertiteld zijn in het Nederlands), Ted Talk (lezingen online over de meest uiteenlopende onderwerpen. Maak een gratis account aan en leer dagelijks bij!).
 • Bij de Universiteit van Vlaanderen vzw geven topwetenschappers uit heel Vlaanderen gratis college op internet, radio en televisie. Laat je verrassen door bevlogen wetenschappers die jou laten kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen. En waarom doe je niet mee aan hun Quarantaine Quiz?
 • Ga alvast even digitaal op vakantie met het Arts and Culture project van Google!  Of ga voor je virtuele uitstap eens door The Secret door!
 • Leer gratis een taal online. Handig voor op vakantie of nuttig voor op school of je werk. Maak hiervoor bv. een gratis account bij Duolingo!
 • "Coronahamsteren", "hamsterschaamte", "hoestschaamte", "thuisquarantaine" of "zelfisolatie": het zijn nieuwe woorden, maar de meesten onder ons begrijpen perfect wat die betekenen. Ontdek nog meer op het coronawoordenboek.
 • Thuis zitten wordt een pak interessanter als je een reeks experimenten kan uitvoeren. De proefjesdatabank van Technopolis bevat een 80-tal proefjes die je kan uitvoeren met spullen die je meestal wel in je keuken, tuinhok of garage liggen hebt.
 • Heb je een kleine (of grote) muzikant in huis? Je kan zelf liedjes maken op de computer via Chrome Music Lab. Speel muziekspelletjes en maak zelfs geluid met je tekeningen.
 • Het internet en de sociale media gonzen van valse berichtgeving over het coronavirus. Eén advies: geloof niet alles wat je leest of hoort, maar baseer je op de officiële kanalen. Wie meer uitleg wil over misleidende gezondheidstips en berichten die voor verwarring zorgen, kan terecht bij Check VRT NWS, waar ze beweringen, geruchten en nepnieuws checken.
 • Wanneer wij niet naar Frankrijk kunnen gaan, komt Frankrijk wel tot bij ons met virtuele exposities. Francofielen kunnen genieten vanuit hun luie stoel!
 • De grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit moest noodgedwongen de deuren sluiten, maar virtueel kan je nog heel wat ontdekken over het Lam Gods.
 • Sta op de eerste rij van een vogelconcert. Leer vogelgeluiden herkennen op basis van hun zang of gekwetter.
 • Altijd al eens een bezoek willen brengen aan het Guggenheim Museum in Bilbao? Je krijgt nu een blik achter de schermen van het prachtige Frank Gehry-gebouw, zolang het noodgedwongen gesloten blijft. Een groep enthousiaste medewerkers van het museum zorgde voor een aantal video's. Ook al is het in het Spaans, de beelden spreken voor zich!
 • De Royal Academy of Arts toont de expo rond Léon Spilliaert, momenteel virtueel te bezoeken. Dompel je onder in de eenzaamheid en het mysterie van de suggestieve schilderijen van deze Belgische kunstenaar.

 

bannercovid.jpg