Boek Nederlands

Hier zijn we : roman

Graham Swift (auteur), Irving Pardoen (vertaler)
+1
Hier zijn we : roman
×
Hier zijn we : roman Hier zijn we : roman

Hier zijn we : roman

Graham Swift (auteur), Irving Pardoen (vertaler)
Genre:
Een aangrijpende gebeurtenis zet het leven van een trio Engelse variétéartiesten op zijn kop en verandert de loop van hun leven.
Titel
Hier zijn we : roman
Auteur
Graham Swift
Vertaler
Irving Pardoen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Here we are
Uitgever
Amsterdam: Het Getij, © 2020
191 p.
ISBN
9789029541169 (hardback)

Besprekingen

De dertiende roman van een van Engelands bekendste schrijvers draait om een trio variétéartiesten. Evie was ooit de assistente en verloofde van Ronnie, een succesvolle illusionist. Jack was de spreekstalmeester. Ronnies leven werd vooral bepaald door het feit dat hij als kind geëvacueerd werd in de oorlog. Hij kwam bij een echtpaar terecht en leerde zo het goochelvak. Evie kijkt als oude vrouw terug op haar leven, dat zich voor een groot deel afspeelde in Brighton. Het jaar 1959 is cruciaal voor het drietal. Een ingrijpende gebeurtenis in het najaar zet hun wereld op zijn kop en verandert de loop van hun levens. Swift (1949) is een meesterlijke, originele verteller die een bijzondere sfeer weet te schetsen met melancholie en humor. Voor 'De laatste ronde' kreeg hij in 1996 de Bookerprize. Zijn werk, onder andere de roman 'Waterland', werd een aantal keren verfilmd.

Worden wie je altijd zult zijn

Graham Swifts nieuwe roman gaat over een goochelaar op de Palace Pier in Brighton.

Hoe heeft hij het voor elkaar gekregen? Dit vraag ik me iedere keer af na lezing van een boek van Graham Swift. Want je leest het, je zit er bovenop, en toch zie je niet precies hoe hij het doet. Ademloos was ik na lezing van het spannende en breed opgezette 'Waterland' (1983), Swifts doorbraak als romancier, waarin hij schrijft over de moeraslanden van East-Anglia, en ook zijn vorige roman 'Moeders zondag' is goed. Swifts nieuwe roman 'Hier zijn we' gaat over een illusionist, heel passend voor een schrijver wiens geheim je niet zomaar ontrafelt.

Net als in 'Waterland' en 'Moeders zondag' laat Swift in 'Hier zijn we' zijn verhaal afspelen in een historisch en zeer Engels decor: de Brighton Palace Pier in 1959. Op honderden smalle, roestige pootjes steekt de pier een gevaarlijk lang eind de zee in, hij zweeft bijna en is tegelijk akelig kwetsbaar in de woelige baren. Midden op de pier staat het pronkzuchtige Palace, dat de luxe uitstraalt van de gouden jaren van de showbusine…Lees verder