Als lezen moeilijk gaat

Een goed boek neemt je mee naar verre oorden, laat je dromen van andere werelden of doet je de tranen over je wangen rollen van ontroering. Maar wat als het lezen niet zo vlot? Zijn al die mooie verhalen dan onbereikbaar voor jou?

Gaat het lezen niet zo goed, heb je dyslexie of een visuele beperking, dan staat de bib ook voor jou klaar! Hou je van piraten of prinsessen, sport of geschiedenis, humor of chicklit? Niets houdt je tegen om een tof boek te lezen.

E-boeken

E-boek

E-readers zijn super handige tools als lezen wat moeilijker is en je hebt er absoluut geen technische kennis voor nodig. Het voordeel aan een e-reader is dat je het beeld kan vergroten en zo de letters kan aanpassen.

Lees meer over de e-boeken van bibliotheek Hamme.

Luisterboeken

Luisterboek

Als het lezen soms wat moeizaam gaat, kan je gebruik maken van Luisterpunt. Via de Luisterpuntbibliotheek kan je gratis luisterboeken downloaden. Zo kan je thuis op je smartphone of tablet genieten van een goed boek.

Heel wat boeken uit de luisterpuntbibliotheek zijn ook fysiek aanwezig in de bib van Hamme. Zo kan je eventueel afwisselen tussen zelf stukjes lezen en delen van het verhaal beluisteren.

Groteletterboeken

Grootletterboek

Ben je slechtziend of heb je gewoon wat moeite met al die kleine lettertjes, dan kunnen groteletterboeken een oplossing zijn.Voorlopig beperkt de collectie zich tot groteletterboeken voor volwassenen.

Ben je geïnteresseerd in groteletterboeken voor de jeugd, surf dan eens naar de catalogus van de Vlaamse bibliotheken. Verfijn dan verder op leeftijd. Misschien vind je daar een gepast boek dat we kunnen laten overkomen naar Hamme.

Boeken met lettertype dyslexie

Te vinden in collectie bib Hamme

Zoek je een boek in lettertype dyslexie? Grasduin eens door deze lijstjes, opgemaakt per leeftijd.

Tips en ideeën

Maar hoe kies ik nu een boek en hoe kan ik lezen aantrekkelijker maken? We geven nog een paar tips en tricks.

- doe de vijfvingertest.

- lezen kan op veel manieren: doe de leesbingo en test verschillende leeshoudingen uit.

- wat kan je over een gelezen boek vertellen. Maak een boekenhappertje om je daarbij te helpen.

 

 

Dyslexie hoe, dyslexie wat???

Dansende letters

Dyslexie, allemaal goed en wel maar hoe voelt dat om dyslexie te hebben? Ervaar hier hoe moeilijk het is om een tekst te lezen als je dyslexie hebt.